14 грудня День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС


26 квітня 1986 в Радянському Союзі на Чорнобильській атомній електростанції розташованої на території Української РСР сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа - Чорнобильська аварія. Завдяки самовідданості ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це життями і здоров'ям, аварія була локалізована. 30 листопада тисяча дев'ятсот вісімдесят шість року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим енергоблоком, а через два тижні, 14 грудня, головна газета КПРС «Правда» та інші центральні видання СРСР опублікували Повідомлення ЦК КПРС і Ради міністрів про те, що державною комісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд четвертого енергоблоку ЧАЕС. Саме дата публікації цього повідомлення, по прочитанні якого країна змогла зітхнути спокійно, і стала «Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС».
Двадцять років потому, Президент України Віктор Ющенко 10 листопада 2006 підписав Указ N 945/2006 про установу цієї пам'ятної дати на Україні. В указі зокрема говорилося: «Встановити на Україні День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначати щорічно 14 грудня, в день завершення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС».
Незважаючи на заплачену ціну самі ліквідатори-чорнобильці нерідко називають 14 грудня святом. За найскромнішими оцінками, у ліквідації катастрофи взяли участь не менше 90.000 чоловік.


Джерело: https://goo.gl/I0ll06
WowWe Facebook страницу WowWe Twitter страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe Главная страница