«Не повторювати помилок і вибудовувати ефективну гібридну оборону України»

Наприкінці року за доброю традицією «День» звернувся до своїх авторів, постійних читачів, партнерів та експертів із проханням відповісти на чотири запитання нашої новорічної анкети. Чесні відповіді з одного боку виступають «маркером» того, як країна провела рік, які шанси використала, а які безповоротно втратила. З другого — слугують певним прогнозом очікувань у 2016-му. Переконані, що вам цікаво буде з ними ознайомитися.
1. Чим вам найбільше запам’ятався 2015-й рік? Які події року, що минає, змінили Україну і світ?
2. Чим 2015 рік для вас особисто був особливим?
3. Кого вважаєте героєм і антигероєм року?
4. 2016-го наше видання відзначає 20-річчя свого існування. Ви і «День»: ваша історія.
Ігор КАБАНЕНКО, заступник міністра оборони (2014 р.), адмірал:
1. 2015-й запам’ятався динамікою. Все, що відбувалося, було динамічним – події швидко змінювали одна одну. Водночас, нажаль, на теренах України панувала турбулентна динаміка. В різних областях і з різних причин. Турбулентні швидкості неможливо нейтралізувати статичними діями – це альфа і омега кризового реагування. Вони вимагають випередження, проактивності, несподіваного маневру  і раптовості в діях. Хочеш виграти в цій ситуації – рухайся швидше і концентруй зусилля на головних напрямках!
Хотілося б, щоб у 2016-му центр гравітації у кризовому реагуванні змінився від очікувано-реактивних стратегій на проактивно-випереджувальні. Переконаний, це справа і влади, і громадянського суспільства.
2015-й був роком, насиченим воєнно-політичними подіями: Дебальцево, гібридні бойові дії Кремля в різних вимірах і на різних напрямках, слухання в ООН по ситуації в Україні, візити в Україну керівництва НАТО і віце-президента США Джозефа Байдена, підсумки технічного розслідування по МН17, припинення постачання електроживлення в Крим, операція в Сирії та події на кордоні з Туреччиною. Хотілося б, щоб з усього цього українська влада і громадянське суспільство винесли уроки – правильні і всебічні. Уроки потрібні, щоб не повторювати помилок і вибудовувати ефективну гібридну оборону України.
Водночас, хотів би привернути увагу до однієї з подій квітня 2015-го, про яку, нажаль, мало говорили в ЗМІ. Мова йде про підготовлений спільною ініціативною групою українських і західних експертів Концептуальний обрис реформи Військово-Морських Сил України. Цей обрис став практичною дорожньою картою реалізації стандартів НАТО в Військово-Морських Силах України. Але, нажаль, документ був покладений на полицю в Міноборони і Генштабі… Водночас, неприйняття взаємосумісного з НАТО концепту запустило в Україні і на Заході процеси, які, переконаний, приведуть до доцільних змін в українській армії і на флоті.
2. Цей рік був насичений зустрічами з різними людьми, реалізацією високотехнологічних проектів в рамках діяльності компанії UA.RPA, участю у важливих міжнародних проектах з питань безпеки і іншими заходами. Вдячний всім, з ким зустрічався і працював протягом року – це дійсно особливі люди, поєднані прагненням змінити Україну на краще.
3. Героями вважаю наших військових, хто в першому ешелоні у вкрай важких умовах захищає Україну зі зброєю в руках. Ці хлопці і дівчата є цінністю українського народу.
Збірний формат антигероя 2015-го – людина-флюгер. Її основні риси: заглядання в рот високому начальнику і зміна думки залежно від нього (принцип «чого забажаєте»), безініціативність і уникання відповідальності.
4. Моя історія зі щоденною всеукраїнською газетою «День» наповнена світлом, добром і мудрістю. Бо, на мій погляд, саме це словосполучення найкраще характеризує стиль творчого колективу видання на чолі з головним редактором Ларисою Івшиною. Глибоке занурення в історію і професійне дослідження сучасності, правдиве висвітлення подій і інтелектуальне-дискусійний формат подання аналітичних матеріалів виконують об’єднуючу суспільну місію. Це принципово важлива річ.
В ювілейному році бажаю колективу газети «День» успіхів, нових вдалих проектів, повних парусів і сім футів під кілем в океані творчості і стратегічних комунікацій!
І хай 2016-й стане роком перемог України!
Источник: http://goo.gl/TsGfaE
 WowWe Facebook страницу WowWe Twitter страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe Главная страница