Організація "СІЧ" у відкритому листі до Президента закликала запобігти непрофесійним підходам у реформі МВС

Всеукраїнська громадська організація "Сила і Честь" звернулася до Президента України Петра Порошенка щодо проблем реалізації реформи Міністерства внутрішніх справ й подальшим непрофесійним підходам до їх реалізації. Про це йдеться у відкритому листі організації.



Президентові України
Порошенку П.О.

Відкрите звернення
Всеукраїнської громадської організації «Сила і Честь»

Користуючись нагодою, висловлюємо Вам свою підтримку та побажання успіху у втіленні економічних та суспільних реформ!
Створення Національної поліції, без перебільшення, стало початком  системних змін у формуванні позитивної громадської думки щодо місця і ролі органів кримінальної юстиції у забезпеченні правопорядку, до чого наша громадська організація закликала ще із часу її створення. Проте, події останнього часу навколо реформ Міністерства внутрішніх справ України викликають серйозне занепокоєння.
Протестні акції працівників міліції, які не пройшли атестацію до роботи у поліції, на нашу думку, не знайшли належної реакції з боку керівництва Міністерства. Заяви про те, що такі акції викликані саме вірно обраним шляхом укомплектування поліції, не витримують жодної критики. Навпаки, такі акції свідчать про недосконалість атестаційного процесу, викликані  чисельними суб’єктивними підходами до оцінки кандидатів, які виконали  тестові умови та користуються  авторитетом в колективах і серед населення. Особливо це стосується працівників карного розшуку та досудового слідства. Лише в Головних управліннях Національної поліції у м. Києві та Київської області їх залишилося менше третини. Бездумне  скорочення  цілих служб, без забезпечення виконання їх функцій іншими, призводить до колапсу діяльності системи органів внутрішніх справ та зростання рівня злочинності.
Фактично йде вимивання  найбільш професійного ядра  працівників, які знаходяться на вістрі боротьби  зі злочинністю.  Більше того, залишившись без роботи, колишні працівники міліції  з великою ймовірністю перейдуть на службу туди, де їх знання й уміння будуть належним чином оцінені. Досвід показує, що це, як правило, сфера тіньової економіки.
Турбує, що керівники Міністерства й Національної поліції замість послідовної, цілеспрямованої роботи над втіленням реформ, некритично оцінюють її результати, не працюють над усуненням недоліків, а переважно вдаються до популістських заходів. Йде повсякденне протиставлення між старими й новими кадрами, при чому, в більшості своїй, не виправдане.
Запропонована структурна побудова підрозділів Національної поліції не узгоджується з вимогами  Кримінально-процесуального кодексу України, норми якого мали б бути покладені в основу структурних перетворень. Ігнорування процесуальних вимог, на фоні недосконалості  реформ, призводить до безпрецедентного зростання злочинності, показники якої набули розміру, який загрожує національній безпеці.
Відомо, що основне ядро ВГО «Сила і Честь»  складають ветерани Збройних сил України, розвідувальних органів, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки та Прокуратури, переважна більшість яких десятиліттями віддано і бездоганно служила народу України, ще до практики політично вмотивованих призначень на керівні посади в силових відомствах. Ми болісно переживаємо події, які заважають сталому руху України до демократичних перетворень і готові надати допомогу у проведенні реформ, не претендуючи на будь-які посади  в органах державної влади й управління.
Закликаємо Вас, шановний Петре Олексійовичу, особисто втрутитись у процес реформи Міністерства внутрішніх справ й завадити подальшим непрофесійним підходам до їх реалізації.
У складний для держави час суспільство покладає на Міністерство внутрішніх справ особливі надії щодо забезпечення миру й спокою у державі, гарантом яких є Президент України. Вважаємо, що Ваші рішучі дії стануть запорукою суттєвого зниження протестних настроїв у суспільстві, викликаних не тільки зростанням злочинності, а й економічними потрясіннями.

З повагою,
Від Президії Головної Ради
Всеукраїнської громадської організації «Сила і Честь» (СІЧ)

І.П. СМЕШКО, генерал-полковник, Голова Комітету з питань розвідки при Президентові України (1995-1998 рр., 2004-2005 рр., 2014 – 2015рр.), начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (1997-2000 рр.), заступник, перший заступник, в.о. Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (2000-2003 рр.), Голова Служби безпеки України (2003-2005 рр.)

О.Т. КІХТЕНКО, генерал армії України, командувач внутрішніми військами Міністерства внутрішніх справ України (2005-2010 рр.)

Ю.Е. ЧЕРКАСОВ, генерал-полковник міліції, перший заступник державного секретаря МВС України (2003-2004 рр.)

М.П. ПАЛАМАРЧУК, генерал-полковник міліції, заступник міністра внутрішніх справ України (2002-2004 рр.)

В.І. ШАКУН, генерал-майор міліції, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України

В.А. ТИМОШЕНКО, генерал-лейтенант, перший заступник Голови Служби безпеки України  - керівник Антитерористичного центру при Службі безпеки України (2005-2006 р.)

М.С. ОБИХОД, генерал-лейтенант юстиції, заступник Генерального прокурора України (1995, 1998-2002 рр.), заступник Голови Служби безпеки України (2003-2005 рр.)

С.І. ТУЗ, генерал-лейтенант, заступник Голови Служби безпеки України (2004-2005 рр.)

А.С. ДОВГОПОЛИЙ, доктор технічних наук, професор, керівник Апарату Ради національної безпеки і оборони України (1994-1996 рр.), заступник Міністра оборони України по озброєнню – начальник озброєння Збройних Сил України (1996-2000 рр.)

Л.А. ЛУЗАН, генерал-майор юстиції, військовий прокурор Західного, Центрального регіонів (2000-2010 рр.)
                                                           
29 грудня 2015 року

Джерело: http://www.day.kiev.ua/uk/print/515645

WowWe Facebook страницу WowWe Twitter страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe Главная страница