Заява Херсонської обласної організації Політичної партії "Сила і Честь"

Президенту України
Порошенко П.О.
вул. Банкова, 11,
01220, м. Київ

Голові Верховної Ради України
Парубію А.В.
вул. М.Грушевського, 5
01008, м. Київ

Голові Комітету Верховної Ради України 
з питань правової політики і правосуддя
Князевичу Р.П.
вул. М.Грушевського, 5,
00108, м. Київ


З А Я В А
про неприпустимість зупинення діяльності судів та
обмеження прав  громадян  на доступ до правосуддя

Відповідними змінами до Конституції України в частині правосуддя  було передбачено створення постійно діючого, колегіального, незалежного конституційного органу суддівського врядування Вищої ради правосуддя. Однак, не дивлячись на означені конституційні вимоги, такий орган суддівського врядування досі не утворено. Верховною Радою України у першому читанні лише схвалено відповідний проект Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Вказаний Закон України повинен забезпечити практичну реалізацію Конституційних положень щодо організації діяльності судової гілки влади.
Однак, всупереч гарантованому Конституцією принципу неприривного функціонування судової гілки влади,  окремі політичні діячі намагаються за допомогою вказаного закону дестабілізувати роботу судової системи шляхом вивільнення протягом 2017 року з судів  більше тисячі суддів, без вмотивування підстав такого звільнення, керуючись лише принципом політичної доцільності.
Так, міністр юстиції П.Петренко беручі участь  на форумі «Інструменти громадського контролю за судовою системою»,  повідомив про наміри окремих політичних сил вплинути на зміст проекту Закону України «Про Вищу раду правосуддя» в частині включення до нього норм про звільнення усіх без винятку суддів в Україні, які були призначені строком на п’ять років. Одночасно із цим, відповідно до офіційної інформації, яка міститься на сайті Верховної ради України народні депутати Л.Ємець, Є. Соболєв, О. Сироїд та інші зареєстрували правки до такого проекту Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Зміст таких правок, фактично імплементує тези міністра юстиції України П.Петренко у практичну площину, та передбачають припинення трудових відносин із суддями, призначених строком на п’ять років, після спливу терміну на який їх було призначено, із відрахуванням таких судів зі штату відповідних судів.
Ми хочемо звернути увагу, що станом на сьогодні громадяни України, потребують якісного та справедливого судового захисту. Але через популістичну діяльність окремих суб’єктів законодавчої ініціативи, у судовій системі вже виник кадровий вакуум.   
Як повідомляє Голова Державної судової Адміністрації, у зв’язку із закінченням п’ятирічного строку призначення, не здійснюють правосуддя вже 969 суддів, у 2017 році таких суддів вже буде понад 2000 осіб. Вже сьогодні понад 90 судів в Україні мають менш 50% діючих суддів від штатної кількості через масове звільнення суддів у відставку  та масове припинення у суддів повноважень. В Україні є суди, де нема  жодного судді який має право відправляти правосуддя, тобто на окремій місцевості України взагалі не діє ст. 6 Європейської Конвенції з прав людини, за якою Україна зобов’язалася гарантувати кожному громадянину  право звернення до суду за захистом своїх прав.
Запропоновані Міністром юстиції України П.Петренко та вказаними народними депутатами законодавчі зміни матимуть наслідки у вигляді колапсу судової системи, адже для добору та призначення на вивільнені місця нових суддів знадобиться дуже багато часу – більше року, оскільки лише підготовка кандидата на посаду суддів, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» триватиме  понад  12 місяців.
Весь цей час, громадяни через політичний популізм не зможуть вирішувати свої спірні питання у судах, а правопорушники та злочинці отримати покарання.
Сьогодні громадськість дійсно має до певних  суддів  зауваження щодо якості і професійної діяльності та доброчесності. Але вирішення цих зауважень повинно відбуватись в рамках закону, у тому числі через проведення атестаційних процедур, порушення дисциплінарних проваджень тощо,  а не через запровадження популістичних законодавчих механізмів ціною в колапс судової системи.
У зв’язку і викладеним,
п р о с и м о:

1.  Президента України забезпечити дію гарантованих Конституцією України, прав громадян на доступ до правосуддя, стабільну роботу судової гілки влади через недопущення безпідставного звільнення суддів з займаних посад через політичну доцільність.
2. Верховну Раду України та Комітет Верховної Ради України  з питань правової політики і правосуддя не підтримувати відповідні правки до проекту Закону України «Про Вищу раду правосудді», що призведуть до колапсу судової системи через припинення трудових відносин із суддями, призначених строком на п’ять років, після спливу терміну на який їх було призначено, із відрахуванням таких судів зі штату відповідних судів.


Голова Херсонської обласної
організації  Політичної партії
«Сила і Честь»                                                                                         О.Вітковський