18 запитань до І.Смешка у зв’язку з його заявою від 28 липня 2019 року про результати парламентських виборів

18 запитань до І.Смешка у зв’язку з його заявою 
від 28 липня 2019 року про результати парламентських виборів

Запитання 1. Чи Ви насправді відчуваєте Вашу совість чистою перед виборцями у зв’язку з Вашими особистими діями по знищенню авторитету і довіри виборців до партії «Сила і Честь»? А саме - наповненням Вами особисто виборчого списку кандидатів від партії особами, присутність яких у партійному списку негативно вплинула на рейтинг партії серед виборців і призвела до поразки партії на виборах?

Запитання 2. Чи насправді Ви особисто зробили все, що могли, зокрема на парламентських виборах? Невже для Вас було неможливим підібрати відкрито і прозоро, за встановленою демократичною процедурою до партійних списків авторитетних та шанованих у суспільстві людей – як з авторитетних партійців, яких достатньо у партії «Сила і Честь», так і з гідних поваги однодумців поза межами партії?

Запитання 3. Чи Ви дійсно вважаєте тих, хто не має ніякого відношення до партії «Сили і Честь»: Олену Сотник із «Самопомочі» (№2 партійного виборчого списку), Рефата Чубарова із порошенківської фракції БПП (№3), Івана Мірошніченка із «Самопомочі» (№4), Ірину Сисоєнко із «Самопомочі» (№8), Вадима Денисенка із тієї ж фракції БПП (№15 списку) – позапартійними і новими у політиці обличчями, а також Михайла Поживанова (№11), Олексія Горащенкова (№14), київського бізнесмена-забудовника Миколу Негрича (№16), сина вінницького бізнесмена-забудовника Олександра Гіренка (№19) – такими порядними і чесними професіоналами, яких немає у Вашій рідній партії і яких так не вистачає у Верховній Раді?
Ті ж самі питання – щодо мажоритарних кандидатів від «Сили і Честі» О.Фищука – нещодавнього губернатора Чернівецької області, Д.Бутрія – в.о. губернатора Херсонської області, С.Перепелятника – директора Кременчуцької телерадіокомпанії?
Не кажучи вже про інших подібних осіб у списках партії, наприклад, про Людмилу Яценко (№26 у партійному списку), яка є колишнім заступником директора Фонду Петра Порошенка і помічником його сина народного депутата Олексія Порошенка?

Запитання 4. Чи не здаються на фоні цих «світлих нових облич» жалюгідними Ваші пояснення, чому Ви особисто включили у партійні списки цих людей замість відомих партійців, яких достатньо у партії «Сила і Честь», – начебто ці «світлі і нові достойники» (ще раз прочитайте вказані вище прізвища) готові працювати у Верховній Раді одразу, не навчаючись парламентській роботі? Ви, як професор системного аналізу, тримаєте нас за ідіотів, даючи з публічних трибун такі пояснення?
Невже серйозно сказано Вами у Вашій заяві«…Наша поява у Верховній Раді ламала би всі тіньові договорняки і розклади олігархічно-кланових груп, а тому нас так боялися і так воювали із нами…»? Це про цих людей? Невже хтось із олігархічно-кланових груп так злякався панів і паній Сотник, Мірошниченка, Сисоєнко, Чубарова, Поживанова, Горащенкова, Денисенка, Негрича, Гіренка, Яценко, Бутрія, Фищука, Перепелятника?

Запитання 5. Під час виборчих змагань 2019 року Ви постійно заявляли, що на виборах Ви вперше у житті пішли у політику, у останній заяві – у «велику» політику. Чи може так заявляти людина, яка з 2009 року є Головою Політичної партії «Сила і Честь» і всі ці роки публічно позиціонувала себе як духовний та ідеологічний лідер цієї політичної сили?

Запитання 6. Чи не замало для видатної людини, якою Ви себе позиціонуєте, віддати всього лише півроку власного життя «…для боротьби у бруді, фаховому невігластві, заздрості, зловтішанні і цинічному популізмі…», адже всі видатні політичні фігури боролись і борються з такими явищами все життя? Чи не є це показником переваги для Вас особистого комфорту над наполегливою боротьбою в інтересах людей?

Запитання 7. Чому Ви зараз уникаєте говорити про те, що саме Ви очолювали партію «Сила і Честь» 5 років з грудня 2009 року по вересень 2014 року, а потім у період, коли з вересня 2014 по червень 2018 року у зв’язку з Вашим походом у владу Порошенка Ваші обов’язки Голови партії тимчасово виконував Ваш перший заступник Кіхтенко, Ви, як Ви самі заявляли у ЗМІ, продовжували бути духовним і ідеологічним очільником Партії? Тим більше, що з червня 2018 року – за рік до парламентських виборів 2019 року – Ви знову офіційно зареєструвались як Голова цієї ж партії.
Чому Ви намагаєтесь перекласти на інших свою особисту відповідальність лідера за нездатність організувати людей і ефективно керувати партійними колективами, невміння робити це чесно, відкрито і справедливо, особливо на виборчих перегонах 2019 року, як, на жаль, це безсумнівно показали останні події?

Запитання 8. Стосовно амбіцій Політради партії «Сила і Честь», яка по цих амбіціях, за Вашими словами у заяві, «…могла би конкурувати з політбюро колишньої КПРС…». Назвіть, якщо зможете, в чому полягали ці амбіції і хто «пофамільно» із членів «старої Політради» заявляв їх – невже Є.Марчук, В.Тимошенко, О.Кіхтенко, А.Довгополий, О.Діденко, І.Сухина, В.Івасюк, М.Нечепорук, О.Хоренженко, В.Хоренженко, Ю.Антипкін, В.Патраманський, Ю.Черкасов, А.Штанько, Ю.Прокоф’єв, Г.Крутов? Чи М.Обиход, який не був членом Політради? Після цього Ви особисто подивіться їм у очі. Адже Ви маєте дивовижний дар перетворювати соратників у опонентів.
До речі, чи саме до цих перелічених вище людей Вами висловлена претензія, що Ви проводили виборчу кампанію «…без будь-якої реальної допомоги старої політради…»? Адже інших осіб у Політраді, крім ще Вашого племінника – юного Артема Лисенка та сина Вашого найближчого соратника генерала Тимошенка – Андрія Тимошенка не існує.

Запитання 9. Ще не так давно Ви заявляли, що у партії «Сила і Честь» 12 тисяч членів, потім – 7 тисяч членів. Куди ділись ці тисячі членів на червень 2018 року, коли у Вашій партії, як Ви зараз заявляєте, налічувалось нібито не більше 200 членів? Чи, може, Ви раніше брехали про кількість очолюваних Вами партійців?

Запитання 10. Чи враховуєте Ви, роблячи цю заяву, що лише у неугодних Вам Чернігівській обласній організації партії «Сила і Честь», яку Ви чомусь невірно оголошуєте розпущеною у 2017 році (всупереч даним Державного реєстру та фактичній дійсності, де Чернігівська обласна парторганізація зареєстрована до сьогоднішнього дня, успішно діє та справно подає податкові та статистичні звіти, має 5 депутатів у районних радах, 8 депутатів у міських та селищних радах, головами рад – 3 депутатів, у сільських радах – 33 депутатів), є понад 500 членів парторганізації, у Херсонській обласній парторганізації – понад 150 партійців, у Дніпропетровській обласній парторганізації – понад 120 партійців? Не кажучи вже про Харківську обласну парторганізацію – понад 150 членів, Черкаську обласну парторганізацію – понад 700 партійців та про інші обласні осередки. Зокрема, про кількість членів Тернопільської обласної парторганізації Ви особисто можете запитати у керівника цієї організації шановного пана Петра Криськіва, якщо він не образиться на Ваші теперішні заяви про «паперовість» обласних осередків.
До речі, пане Смешко, кого ж тоді представляли 8 червня 2019 року делегати зібраного Вами VIII З’їзду партії «Сила і Честь» - за Вашою арифметикою?
Чому у Вашій партії «…усе потрібно було створювати майже наново за неповних 2 місяці…» до виборів у Верховну Раду? Що ж, у такому випадку, Ви особисто робили по розбудові партії під час мудрого керівництва нею особисто Вами до цього – наприклад, від червня 2018 року?
І як це кореспондується з Вашими раніш неодноразовими заявами, що партія «Сила і Честь», яку зараз Ви називаєте паперовою, була готова заповнити всю вертикаль влади професіоналами?

Запитання 11. Чому керівництво Вами та паном Гордоном парламентською виборчою кампанією призвело до того, що, як Ви самі заявляєте, у 40% виборчих дільниць Ви виявились нездатними призначити жодного представника чи спостерігача від партії «Сила і Честь»? Чи це не ознака відсутності будь-яких організаційних та менеджерських здібностей, системності в роботі з людьми у Вас та Вашого оточення, що особливо вражає, оскільки на словах Ви претендуєте на управління державою та на «заповнення всієї вертикалі влади професіоналами від партії»?

Запитання 12. Якщо у Вас знову «вкрали» близько 2% голосів, про що Ви заявляєте, то де Ваші заяви про це до правоохоронних органів, виборчих і судових установ, з Вашим професійним супроводженням розпочатих з цього приводу процесів – адже у Вас, якщо Вам вірити, цвіт професіоналів, які, очевидно, можуть це довести у встановленому порядку? Ми хочемо бачити підтвердження Ваших слів.

Запитання 13. Чи Ви дійсно думаєте (згідно Вашої заяви), що Ви є ідеальною фігурою і що українці мали запит на створення виборчого списку, який би складався із сотні подібних до Вас людей? І що у поразці партії винні, як завжди, не Ви, а суспільство, яке не народило подібних до Вас таких людей для Вашого виборчого списку?
На жаль, Ваші особисті дії у цій виборчій кампанії та всередині партії «Сила і Честь» аж ніяк не свідчать про Вашу ідеальність. Навіть навпаки – і це вже доконаний факт.

Запитання 14. Чи можете Ви з прив’язкою до Вашої майнової декларації поділитись рецептом, як військовому пенсіонеру забезпечити життя своєї сім’ї на рівні європейського середнього класу, про що йдеться у Вашій заяві (на Ваших банківських рахунках 121,8 тис. доларів США, 112,9 тис. євро, 270 тис. доларів готівкою, 14 земельних ділянок загальною площею понад 7 гектарів, три житлові будинки в селі Музичі під Києвом – один будинок площею 406,6 кв. метра, два незавершених будівництвом будинка відповідно на 510 кв. метрів і на 143,7 кв. метра , квартира у Києві площею 37,7 кв. метра, 25% квартири загальною площею 317,5 кв. метріа у Києві, власність на ТОВ «Лагуна». Дружині належать земельні ділянки площею 551 кв. метр на Фонтанці, Одеса і 8750 кв. метрів в селі Гореничі під Києвом, квартира площею 127,8 кв. метра в селищі Кореїз, Ялта, 25% квартири загальною площею 317,5 кв. метра у Києві, нежитлове приміщення площею 140,3 кв. метра в Києві, три місця для автомобілів, три автомобіля іноземного виробництва (Lexus RX 350 2011 року випуску, Lexus ES 250 2016 року випуску, Nissan Almera, 2008 року випуску), база відпочинку площею 2269,1 кв. метра та земельна ділянка при ній площею 12 960 кв. метрів в селі Рибаківка Миколаївської області)?

Запитання 15. Чи не муляють Вашій совісті заклики до зубожілих українців на президентських виборчих перегонах збирати гроші на Вашу (повторюємо – на Вашу особисто, оскільки Ви були самовисуванцем) виборчу кампанію по 50 гривень, 100 гривень при наявності у Вашому розпорядженні тих особистих Ваших коштів, які вказані у Вашій майновій декларації?

Запитання 16. Чи дійсно Ви на фоні всього, про що згадано вище, думаєте, що своєю виборчою кампанією на парламентських виборах (згідно Вашої заяви від 28 липня 2019 року): «…підняли інтелектуальну, моральну, культурну та патріотичну планку політичного та соціального життя в Україні і нас тепер – сотні тисяч, які вірять у нашу спільну Перемогу, яка буде Перемогою України! Ми відрізнялись від інших тим, що думали, аналізували, пам’ятали, прогнозували і головне – вміли відрізняти справжню культуру, фаховість і патріотизм від войовничого невігластва, цинічного популізму та прихованої жадоби до влади і грошей. Не будемо дорікати тим нашим співгромадянам і землякам, які за різних життєвих обставин і причин, ще не навчились відрізняти подібні людські якості  в тих, за кого вони голосують…»?
Ви про що, Ігоре Смешко? Схаменіться. Не по-офіцерськи це, пане генерале. Подивіться на Ваш виборчий список, автором якого є особисто Ви з паном Гордоном.
Чи не означають ці Ваші слова Вашу повну зневагу до розумових здібностей тих своїх виборців, які відмовились віддати голоси за Ваш партійний список з одіозними фігурантами, підібраними особисто Вами, (на президентських виборах за Вас проголосувало 1 141 332 виборців – 6,04% всіх голосів, на парламентських виборах за кандидатів партії «Сила і Честь» на чолі з Вами проголосувало 558 674 громадян України – 3,8% голосів виборців)?

Запитання 17. Чи визнаєте Ви свою власну провину в тому, що внаслідок Ваших незугарних дій не була реалізована стовідсотково реальна можливість заходу вперше в історії України у Верховну Раду партії, яка дійсно була налаштована на представництво і захист інтересів на державному рівні як людей у погонах і їх сімей, так і численних верств середнього класу? Партії, яка могла навести порядок у державі?

Запитання 18. Чи вчините Ви як справжній офіцер – у зв’язку з Вашою політичною і моральною поразкою складете з себе повноваження Голови партії «Сила і Честь», як це вже зробив лідер партії «Самопоміч» цивільний Андрій Садовий?

Сподіваємось на відверту та по офіцерськи правдиву ввідповідь! 
З сумом члени Політради, голови обласних організацій та ветерани Політичної партії "Сила і Честь".


Звернення голови партії «Сила і Честь» Ігоря Смешка, оприлюдненому на його сторінці в соцмережах.
Дорогі Друзі, позачергові вибори у Верховну Раду України відбулись.
За останнім повідомленням ЦВК партія «Сила і Честь» посіла 7 місце у загальнонаціональному рейтингу. Вона отримала 3,8 відсотка голосів виборців, що означає її підтримали 558 674 громадян України.
Моя совість перед Вами — чиста. На Ваші багаточисельні звернення виставити свою кандидатуру на президентських виборах та після них продовжити боротьбу і на парламентських — зробив усе, що зміг.
У мене була успішна і щаслива кар’єра кадрового офіцера, вченого, дипломата.
Доля дала мені радість бути одним із творців розвідувальних органів незалежної України. Особливо — її зовнішньої воєнної розвідки. Безпосередньо координувати підписання двох Угод про військове співробітництво України із США і Швейцарією. Підготувати програму декадебізації і реформування СБУ, із відокремленням від неї розвідки і воєнної контррозвідки. А також створення на базі управління по боротьбі із корупцією — Національного бюро розслідування.
Але головне — запобігти кровопролиттю на першому Майдані в Києві, у 2004 році.
Після 2005 року зумів захистити себе від багаторічних, протиправних і політично вмотивованих переслідувань. Враховуючи безпідставне звинувачення у ЗМІ у причетності до справи «отруєння Ющенка». Зумів захистити свою сім’ю та забезпечити їй життя на рівні європейського середнього класу.
У меня було все добре. Але я хотів, щоб було добре і у всіх у нашій рідній Україні. Тому і зробив цей крок та вперше в житті — пішов у «велику» політику. Не як позапартійний військовий, а як можливий НОВИЙ народний політичний обранець.
Ви знаєте, в яких умовах знаходиться наша держава. Але я не сховався за можливістю стороннього «шляхетного» спостереження і «глибоковиразного» мовчання. Відав півроку власного життя і життя моєї сім`ї для боротьби у бруді, фаховому невігластві, заздрості, зловтішанні і цинічному популізмі серед «досвідчених» політиків та молодих і амбітних, але вже самозакоханих та некомпетентних новачків.
Події розвивалися дуже стрімко. Партії як ефективно діючої організації фактично не існувало. Коли я прийняв керівництво нею від О. Кіхтенко, який очолював її із 14.09.2014 по 20.06.2018рр., вона налічувала не більше двох сотен членів. Серед них — 13 у складі її Політради та 11 формально діючих керівників областних осередків.
Для прикладу, Чернігівська обласна парторганізація (керівник якої В.Безкровний разом із О. Кіхтенко та М. Обиходом підписали під час останніх виборів відомого відкритого листа із звинуваченням мене у «вождизмі») — саморозпустилася ще 17.07.2017 року.
На минулих парламентських виборах 2014 року партійний список із 72 осіб, який очолювали О.Кіхтенко і М.Обиход, отримав підтримку 13 549 виборців, що склало 0,08 відсотків від загального числа тих, хто взяв участь у голосуванні.
Усе потрібно було створювати майже наново. За неповних 2 місяці. Без фінансування і бюджету. До 20.06.2018 року партія не здійснювала будь — якої фінансової діяльності. Про рівень її керованості свідчили дві спроби Мінюсту у грудні 2016р. та січні 2017 р. притягнути О.Кіхтенка до юридичної відповідальності за несвоєчасну здачу обласними осередками «нульових» фінансових звітів.
Без будь — якої реальної допомоги старої політради, яка фактично «керувала» до того паперовою партією пенсіонерів — силовиків. Але по своїх амбіціях могла би конкурувати із політбюро колишньої КПРС. В умовах браку часу і Вашого запиту на створення виборчого списку, який би складався із сотні подібних до мене людей.
На щастя, сучасна наука ще не володіє знанням клонування людей. Але мені дійсно не вдалося створити до виборів повноцінно і ефективно діючу структуру нової партії. Не вистачило просто часу достукатись до кожного, хто щиро хотів допомогти у цьому, зустрітися із багатьма людьми, які на відміну від «старих партійців» самовіддано боролися за нашу спільну перемогу до кінця.
Виборчий список партії формувався паралельно із розбудовою партійних осередків, регіональних виборчих штабів, пошуком фінансування кампанії та можливостей доступу до ЗМІ. В умовах безпрецедентного браку часу, чорного піару, бруду, брехні, наклепів і заздрощів, які були сфокусовані як проти мене, так і проти знакових людей із списку. За кожного із членів якого — я несу персональну відповідальність. Але у відповідь на бруд і брехню, що лилась на нашу адресу від конкурентів, ми ні разу не скористались нашим знанням про них у відповідь.
Помилки у формуванні списку були. Визнаю, він не був ідеальним. Для багатьох — незрозумілим та навіть образливим. Моїм бажанням було зібрати в ньому не тільки силовиків, але й порівняно молодих фахівців у різних сферах економіки та соціального життя країни. Мова йшла про парламент, де необхідно було відразу включитися в роботу. Часто розумні та професійні люди вже мають непрості біографії та долі. Це прощалось усім партіям, окрім нашої. Але Ви ще зможете порівняти якість нашого партійного списку із складом Верховної Ради, яка обрана.
Пам’ятаєте слова сторічної давнини? «Якщо ви, панове, коли-небудь будете в тих умовах, у яких я був, то, бажаючи вам добра, раджу: бережіть розумних, освічених, здатних до роботи людей, у нас їх можна по пальцях перелічити. Не звертайте увагу на дрібниці. Не акцентуйтесь на минулому ваших підлеглих, якщо в цю хвилину вони цінні своєю працею. За цю пораду ви мені потім подякуєте».
Боротьба, яку ми пройшли разом із Вами, не була даремною. Наша поява у Верховній Раді ламала би всі тіньові договорняки і розклади олігархічно — кланових груп, а тому нас так боялися і так воювали із нами. На цих виборах у нас, скоріш за все, знову вкрали біля двох процентів голосів. У 40 відсотків дільниць ми так і не змогли призначити ні одного нашого представника чи спостерегача. Особливо «оголеними» виявилися ДВК Харківської, Луганскої, Донецької, Запорізької, Херсонської та Одеської областей.
В першу ж ніч підрахунку голосів після виборів відбувся казковий розрив між неухильно зростаючою при паралельному підрахунку голосів нашим штабом цифрою 4,63 відсотків і «обвалом» ії в офіційних даних ЦВК до 3,78 відсотків. Це співпало із відповідним початком зростання голосів, за даними ЦВК, у Радикальної партії та партії «Голос».
У той же час навіть офіційно у нас є біля чотирьох відсотків підтримки виборців, а це сотні тисяч наших однодумців. І це те, що вже ніхто не зможе вкрасти у нас.
Щиро вдячний усім Вам за Вашу віру і підримку. За Вашу важку і виснажливу волонтерську працю в штабах, виборчих дільницях. Агітаторам і просто симпатикам нової КОНСЕРВАТИВНО — ДЕМОКРАТИЧНОЇ ПАРТІЇ УКРАЇНИ. Яка тільки народжується. Із Вашою безцінною та безкорисливою допомогою.
Користуючись нагодою, прошу також вибачення перед тими, кому не зумів приділити належної уваги, зустрітися і переговорити особисто.
Ці вибори подарували мені щастя знайомства і праці разом із новими, прекрасними і розумними людьми та можливість по-справжньому оцінити деяких старих «друзів — однопартійців». Як наприклад, М. Обихода, висока « моральність» якого не завадила йому вже декілька років працювати на відомого олігарха та посеред минулих президентських перегонів запропонувати мені від його імені зняти мою кандидатуру на користь А. Гриценка…
Але ми вже підняли інтелектуальну, моральну, культурну та патріотичну планку політичного та соціального життя в Україні. І нас тепер — сотні тисяч, які вірять у нашу спільну Перемогу, яка буде Перемогою України!
Ми відрізнялись від інших тим, що думали, аналізували, пам’ятали, прогнозували і головне — вміли відрізняти справжню КУЛЬТУРУ, ФАХОВІСТЬ і ПАТРІОТИЗМ від войовничого невігластва, цинічного популізму та прихованої жадоби до влади і грошей.
Не будемо дорікати тим нашим співгромадянам і землякам, які за різних життєвих обставин і причин, ще не навчились відрізняти подібні людські якості в тих, за кого вони голосують.
Навіть Євросоюз і США потерпають від загрозливого зростання рівня популізму в політиці. Навіть їхні поважні за віком демократії наразі перебувають під загрозою руйнації від натиску авторитаризму ззовні та войовничого популізму і непрофесіоналізму всередині цих країн.
Більшості людей, на жаль, притаманно вірити у дива миттєвих «казкових» перетворень за допомогою «казкового героя», або «доброго царя», чи « національно свідомого диктатора», які всі життєві проблеми швидко вирішить за них. Краще навіть — без їхньої особистої участі і без особистої відповідальності.
Наші плани прості. Закінчити аналіз роботи Штабів і Секретаріату, аналіз помилок у організаційно — кадровій, агітаційній і планово — координаційній роботі. Очиститись від зайвого баласту — випадкових людей. Не оминути жодного однодумця і патріота, залучивши його до подальшого партійного будівництва і участі у місцевих виборах.
Мені особисто — закінчити редагування книги: «Останній романтик Європи: Національна ідея і національна стратегія України у 21 столітті, або — куди прямуєш Європо?», яке перервав на початку року. Продовжити наукову і викладацьку діяльність та відстоювати національні інтереси України у поважних аналітичних центрах Світу.
І далі — боротися за те, у що ми всі із Вами, дорогі Друзі, щиро повірили — у Світле і Величне Майбутнє нашої рідної Батьківщини — України. Яка обов`язково не тільки сама стане сильною, заможною, демократичною і висококультуною країною, але й може допомогти «старій» Європі залишитись собою.
Щиро Ваш,
Ігор Смешко  (Першоджерело)