З А Я В А відкритих Зборів Політичної партії «Сила і Честь» від 03.08.2019 року (Фото)



3 серпня 2019 року у місті Києві Збори представників організацій Політичної партії «Сила і Честь» спільно з представниками громадськості та активістами, які сприяли виборчій кампанії партії, обговорили результати її участі у позачергових виборах народних депутатів до Верховної Ради України та кризову ситуацію в партії.
Збори констатують, що внаслідок деструктивних кроків у партійному будівництві і фактичного провалу керівництвом партії виборчої кампанії авторитет партії у суспільстві катастрофічно знизився. Партія внаслідок допущеної її керівництвом низки фатальних помилок вже знаходиться на межі розколу.
Причинами поразки партії на виборах у Верховну Раду стали, по-перше, відхід партійного керівництва від засад самоврядування, гласності, колективності керівництва і дотримання внутрішньопартійної демократії, передбачених п.1.2. Статуту партії; по-друге, вкрай низький рівень організації і керівництва виборчою кампанією з боку Голови, Політради та Секретаріату партії.
Так, Політрада партії не виконала у виборчому процесі свою роль найвищого між партійними Зїздами керівного органу партії, який за Статутом (п.5.7., п.5.10.) визначає стратегію і тактику діяльності партії на виборах, пріоритети у поточній діяльності партії та ухвалює її політичні рішення.
Натомість Політрада партії не запобігла вчиненню лідером партії та його близьким оточенням численних порушень вимог Статуту і чинного законодавства щодо порядку і процедури висування від партії кандидатів у народні депутати України, їх затвердження і реєстрації. В порушення Статуту партії питання формування партійного виборчого списку та висування кандидатів у мажоритарних округах на засіданнях Політради не розглядались. Такому стану сприяла майже повна відсутність у складі Політради регіональних партійних лідерів (до Політради у даний час входить лише один керівник обласної партійної організації).
Голова партії І.Смешко, порушуючи вимоги Статуту про колективність партійного керівництва, перебрав на себе функції одноосібного керівника партії та допустив грубі помилки в підборі і розстановці відповідальних за організацію виборчого процесу осіб. Залучений І.Смешком до керівництва центральним виборчим штабом партії безпартійний журналіст Д.Гордон виявився неспроможним організувати належну роботу штабу. Під його керівництвом в умовах організаційного хаосу та безконтрольності виборчою кампанією займалися здебільшого випадкові, непрофесійні люди, які не мали відношення до партії і не керувались її інтересами.
Створені Секретаріатом партії в областях «паралельні» виборчі штаби не узгоджували свою роботу з партійними організаціями на місцях і у багатьох випадках дезорганізовували налагоджену роботу парторганізацій.
Під час виборчої кампанії важливі питання діяльності партії вирішувались Головою партії одноосібно або з найближчим оточенням, у яке входять не члени партії. Стало нормою з боку керівництва партії ігнорування думки місцевих партійних організацій і партійців на місцях. Допущено маніпулювання громадською думкою. Проголошені партійним лідером високі лозунги, з якими партія йшла на вибори, були дискредитовані несумісними з ними діями керівництва партії, зокрема по відвертому сприянню спробі потрапити до парламенту під брендом партії «Сила і Честь» чужих для неї, сумнівних і одіозних осіб.
Особливо це проявилось у формуванні виборчого партійного списку в загальнодержавному виборчому окрузі та у висуванні кандидатів у народні депутати від партії «Сила і Честь» в одномандатних виборчих округах.
Керівниками партії І.Смешком та виборчого штабу Д.Гордоном в ручному режимі, без дотримання прозорих демократичних процедур, замість обіцяних суспільству нових аполітичних і чесних професіоналів з кадрового резерву партії, були включені в партійний список далекі від партії особи, підбір яких не може бути пояснений ніякими партійними та державницькими інтересами. У ряді випадків люди, висунуті місцевими партійними організаціями для затвердження кандидатами в народні депутати по мажоритарних округах, замінювались керівництвом партії, ігноруючи думку парторганізацій, особами, які однією своєю присутністю в партійних списках шкодили авторитету партії на місцях.
Для проведення таких кандидатів у Верховну Раду, за ініціативою і за участі Голови та Секретаріату партії було неодноразово порушено передбачену Статутом та законом чинну процедуру висування кандидатів у народні депутати від партії через Політраду та партійний Зїзд, від імені яких оформлялись та використовувались сумнівні документи, які могли мати своїми наслідком обрання цих осіб у Верховну Раду України.
У кінцевому наслідку ці дії привели до дискредитації партії, відштовхнули від неї сотні тисяч виборців і спричинили поразку партії на парламентських виборах.
Водночас напередодні та в ході виборчої кампанії керівництво партії під гаслами реформування та розбудови партії здійснило ряд руйнівних кроків у партійному будівництві з метою створення умов для використання партії на виборчих перегонах у власних цілях. Як свідчать конкретні факти стосовно Черкаської, Чернігівської, Харківської та ряду інших областей, започаткований процес по усуненню в центрі і на місцях керівників та активу, здатних перешкодити використанню партії у виборчих маніпуляціях. Вчинені спроби створити паралельні квазі-партійні організації під брендом партії «Сила і Честь», які є нелегітимними. Керівники організацій на порушення Статуту партії не обираються демократичним шляхом на конференціях, а призначаються виконуючими обов’язки, у тому числі сумнівні особи. Ці авторитарні дії вузької групи вищого керівництва не мають нічого спільного з демократією та статутними нормами партійного життя.
Приймаючи до уваги викладене та виходячи із кризової ситуації у партії, Збори вимагають:
1. Від Голови партії І.Смешка – у зв’язку з доведенням партії до фактичного розколу, численними порушеннями Статуту та виборчого законодавства, відходом від статутних засад самоврядування, гласності, колективності керівництва і дотримання внутрішньопартійної демократії, що призвело до дискредитації партії і її поразки на парламентських виборах, негайно подати заяву про складення з себе повноважень Голови Політичної партії «Сила і Честь».
2. Від Політради партії – з метою очищення партії і приведення її в готовність до місцевих виборів негайно скликати позачерговий надзвичайний Зїзд для вирішення внутріпартійної кризи і переобрання центральних керівних органів партії як таких, що не справились із завданнями партії та покладеними на них обов’язками.